~ Освобождаване от миналото и бъдещето  Ние имаме нужда от

...
~ Освобождаване от миналото и бъдещето  Ние имаме нужда от
Коментари Харесай

В живота ни има много условия да бъдем щастливи. Просто не ги дооценяваме ♥ Тик Нят ХАН

~ Освобождаване от предишното и бъдещето 

Ние имаме потребност от независимост. Но независимост от какво? Нужна ни е независимост от нашите съжаления и горест, свързани с предишното. Възможно е предишното да се трансформира в затвор, от който не можем да се измъкнем. Осъзнатостта ни оказва помощ да излезем от пандиза на предишното и да бъдем тук и в този момент, с сегашния миг.

Бъдещето също може да бъде затвор. Мнозина от нас изпитват боязън, неустановеност и терзания за бъдещето. За тях бъдещето се трансформира в затвор. Трябва да се излезе от този затвор. Вдишването, съпроводено с връщането на мозъка вкъщи при тялото и в сегашния миг, към този момент е освобождение. Трите типа сили – на вниманието, концентрацията и проникновението – са сътрудници на освобождаването; те могат да ни оказват помощ да се освободим. Истинското благополучие е невероятно без независимост. 

Трябва да си създадем табиет да бъдем свободни. Когато седим, ние сме свободни хора – леки, щастливи, наслаждаващи се на тялото си и на времето, през което седим. Когато вървим, ние вървим като свободни хора. Не разрешаваме на предишното, бъдещето, плановете или страховете да ни държат. Ние сме свободни. Наслаждаваме се на всяка стъпка. Всяка стъпка е независимост. Всяка стъпка е храна. Всяка стъпка е лекуване. Всяка стъпка е наслада. Можем да заимстваме от груповата сила на групата, която се движи осъзнато с нас. Течем като река. Подобно вървене е празненство на живота. Всяка стъпка е празненство. Пристигаме тук и в този момент. С всяка стъпка идваме в Божието царство, в Чистата земя на Буда. 

~ Престанете да тичате: щастието е допустимо тук и сега 

Имаме навика все да тичаме нанякъде. Правим го от дълго време. Сега би трябвало да си дадем сметка за този табиет, да спрем да бързаме и да стартираме да се учим да живеем живота си вярно и задълбочено. В тази процедура може да получим поддръжката на нашите братя и сестри. Ето за какво вървим дружно. След една седмица може да си създадем новия табиет да се движим щастливо, да дишаме щастливо, да седим щастливо, да се храним щастливо, да си мием зъбите щастливо. Да се научим да живеем осъзнато, да се учим във всеки момент е добър табиет, който си заслужава да създадем. Не е нужно да чакаме утрешния ден или някакъв различен миг в бъдеще, с цел да бъдем щастливи. Какво чакаме, с цел да бъдем щастливи? Животът спечелва с всяка стъпка с помощта на вниманието, концентрацията и проникновението. 

~ Генериране на радост 

„ Вдишвайки, аз се изпълвам с приятното възприятие на наслада. “ Това не е просто въображение или приемане на мечтаното за обещано. Напълно допустимо е да генерираме тези усеща благодарение на фокусирането на вниманието. Като дишате осъзнато, може да стигнете до проникновението, че тъкмо в този миг имате доста аргументи за благополучие. Краката ви са мощни, очите ви са към момента в добра кондиция, ушите ви чуват разнообразни звуци, имате опция да се наслаждавате на ходенето. Ходещата медитация се трансформира в наслаждение, в щастливо прекарване. Когато се докосвате до аргументите да бъдете щастливи с осъзнатото внимание, насладата се ражда естествено – наслада, че сте живи, че имате опция да практикувате, да се излекувате, да се грижите, да се освобождавате от напрежението, и наслада от практикуването с други хора. Би трябвало да можем да се изпълваме с възприятие на наслада във всеки миг, единствено употребявайки вниманието и осъзнаването, че сме по-щастливи от доста други хора. Има хора, които живеят във война, политическо подтисничество или в затвор. Има хора, страдащо от тежка обществена неправда. Но в този миг ние сме тук в среда, където има задоволително независимост. Имаме чист въздух, място да се разхождаме, място да седим, имаме какво да ядем, не е нужно да изминем 10 благи, с цел да донесем вода за пиянство. В живота ни има доста условия да бъдем щастливи. Просто не ги дооценяваме. Приемаме ги за нещо обезпечено. Не ги ценим. Внимателното отношение ни оказва помощ да ги разпознаем и ценим с цялото си сърце. С подобен вид внимание, с сходна осъзнатост можем да сътворяваме радост; и с тази осъзнатост и наслада можем да помогнем на другите да се пробудят и да осъзнаят, че те също са щастливи. „ Скъпи/Скъпа, белким не виждаш какъв брой сме щастливи? “ Пораждането на възприятие на наслада е допустимо във всеки момент. 

~ Пораждане на щастие 

В моята традиция виждаме известна разлика сред наслада и благополучие. При прекарването на наслада участва известна възбуденост. Когато изпитваме благополучие, ние се усещаме по-спокойни, по-удовлетворени. Ако сте доста жадни, а няма нищо за пиянство, вие страдате. И е задоволително да чуете някой да възкликне: „ Носят ти шише вода “, с цел да се извършите с наслада, даже още да не сте отпили от водата. Но щом започнете да пиете водата, вие се изпълвате с благополучие. 

С практикуването ще се научите да се изпълвате с възприятие на наслада или благополучие когато и да е. Аспект на медитацията е насърчаване на способността да генерираме силата на насладата и щастието, с цел да ни подхранват. Нямаме потребност от повече пари, власт или популярност, с цел да бъдем по-щастливи от живота. Хиляди хора имат тези неща в обилие, само че не са същински щастливи. Когато имаме независимост, предусещане, внимание, централизация, можем да бъдем щастливи още тук и още в този момент. Просто като седим, просто като дишаме, просто като вземаме душ, просто като си мием зъбите, просто като вървим – като вършим тези неща с осъзната признателност, към този момент сме щастливи. В някаква степен да практикуваш добре е да знаеш по какъв начин да пораждаш наслада и благополучие и да ги поддържаш живи толкоз дълго, колкото желаеш. 

От: „ Покой на мозъка “, Тик Нят Хан, изд. „ Сиела “, 2014 година
Снимка: thichnhathanhfoundation.org

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР